Hoge Koninklijke onderscheiding voor maker computerprogramma

Gerard van Nes uit Schagerbrug (NH), bedenker, maker en verspreider van het programma ZCBS werd op 10 maart 2018 onderscheiden met een hoge Koninklijke onderscheiding: Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

De onderscheiding werd hem uitgereikt door loco-burgemeester Ben Blonk tijdens de Algemene Ledenvergadering van het ZCBS (Zijper Collectie Beheer Systeem) in het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum in Amsterdam.

Hij kreeg de Koninklijke onderscheiding voor het opzetten en ontwikkelen van een software systeem, het ZCBS systeem. Nationale en kleine culturele instellingen, musea en historische verenigingen kunnen hiermee hun (kunst)collecties volledig beheren en via een beeldbank op internet aan het publiek presenteren.

Gerard van Nes was in 2000 als vrijwilliger gestart bij het Zijper Museum in Schagerbrug. Hier kreeg hij te maken met de problematiek van het registreren en publiceren van grote aantallen objecten en foto’s. De Niestadt collectie van meer dan 80.000 veelal persfoto’s, moest worden vastgelegd in een digitaal systeem.

Dat was de aanzet om zijn eigen ’ontwerp digitale beeldbanken’ te starten. Zijn ideaal was om de door hem ontwikkelde software geheel gratis beschikbaar te stellen aan niet-commerciële culturele instellingen, zoals musea en historische genootschappen. Dat is hem inderdaad uitstekend gelukt. Om het ZCBS ook voor de toekomst te waarborgen, werd in 2012 door hem officieel de Vereniging Genootschap ZCBS opgericht.

Het doel van ZCBS is tevens de kennisuitwisseling tussen de deelnemers op het gebied van onder meer beeldbanken en digitalisatie.
Inmiddels gebruiken meer dan 75 instellingen en musea in Nederland het systeem, waarvan ruim 35 in Noord-Holland Zij hebben daarmee een kleine 200 verschillende beeldbanken gerealiseerd.

Zijn onbaatzuchtige inzet voor cultureel en historisch Nederland, die door zijn ontwikkelde software meer bekendheid kreeg, heeft ertoe geleid dat hij werd onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

(Persbericht Gemeente Schagen)

 

In de krant:

 

Op Internet:


WWW: http://www.zcbs.nl/
Laatste wijziging: 17 maart 2018
Informatie: